Jump to content

Tohatsu 50hp not getting revs!


MarkT
 Share

Recommended Posts

Help needed please...
I have a tohatsu 50hp 2 stroke. The problem is I'm loosing power and can't get over 3000rpm. It runs fine then all of a sudden it doesn't sound right and then I can't get over 3000rpm. It's been serviced recently spark plugs filters etc.
I'm starting to think it could possibly be the ht leads or fuel. Any advice would be much appreciated. Thanks.

Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, MarkT said:

It's been serviced recently spark plugs filters etc.

Who did the service for you Mark? 
If an engineer, would you not be best going back and raising the issue with him/them/her?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@suzook12 should be able to help here. Guessing you've already tried the obvious e.g. getting a spark at the plugs and clean filters etc?

How old are the fuel lines? If they're getting on a bit they can sometimes break down inside and block the flow of fuel with higher revs.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Saintly Fish said:

Who did the service for you Mark? 
If an engineer, would you not be best going back and raising the issue with him/them/her?

Fair point - before someone else touches it and triggers the hands washed of it clause. 

  • Like 1
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

As above if it happened directly after being serviced. Get the engineer to look at it

Could be a faulty fuel filter being too restrictive, could be a spark plug (got caught exactly like that when jetting the lads crosser recently, ran like it was rich, turned out to be the plug......

Run it at it's limit somewhere safe, then pull plugs for colour check.

All plugs black/oily- ignition fault

All plugs white- fuel starvation

One plug black/oily- faulty plug

One plug white- faulty/blocked injector

If it looks like an ignition fault, check correct voltages getting to ECU, may be as simple as corroded wire/terminal

I'm not entirely up on the fuel system of the tldi's but I guess air pressure can come into play here as well. Chances are it will be something more basic tho....

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
On 5/26/2021 at 3:52 PM, MarkT said:

Help needed please...
I have a tohatsu 50hp 2 stroke. The problem is I'm loosing power and can't get over 3000rpm. It runs fine then all of a sudden it doesn't sound right and then I can't get over 3000rpm. It's been serviced recently spark plugs filters etc.
I'm starting to think it could possibly be the ht leads or fuel. Any advice would be much appreciated. Thanks.

Depending on the age, most were  3 cylinders with Carbs

Does it have Carbs or is it TLDI ? (Direct Injection)

Edited by GPSguru
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

That's great news Mark. Well done. Nothing like a simple fix that's cheap to solve. 👍

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hi Andy, especially when it was my stupidity in the first place that caused the problem. Great help on here though,  really pleased I've found this forum. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, MarkT said:

really pleased I've found this forum. 

Well then we hope to see more of you. Have you posted a “show us yer boat” thread yet ? 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...